voeding banner

Gezonde voeding

Gezonde voeding

Naast het bewegingsonderwijs verzorgt Sport op Basisscholen ook voedingsprogramma’s. Dit doen we met de gezonde voedingslessen van Mama Mascha met haar foodtruck. Door kinderen te laten ‘spelen’ met eten worden ze enthousiast over gezond, eerlijk en eenvoudig eten. Tijdens de kookworkshops kunnen kinderen zelf eten bereiden en uiteraard opeten! Alles met het doel om kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met gezonde voeding, voldoende beweging en het maken van gezonde keuzes. Zo gaan we overgewicht bij kinderen tegen. Een gezond gewicht geeft ruimte aan de ontwikkeling van een kind.

Sport en eten

Mijn kind sport 3 x per week. Moet hij meer eten? Mijn zoon heeft voetbaltraining om 17 uur. Moet hij daarvoor of erna eten? Zijn sportdrankjes gezond? Over voeding en sporten is heel veel geschreven. Een uur sporten per dag hoort bij het gewone beweegpatroon van een kind. Het is daarom niet altijd nodig om je kind eten te geven tijdens of na het sporten. Maar heeft je kind trek in wat lekkers? Geef bij voorkeur groente of fruit. Denk aan aardbeien, een schijf meloen, stukjes appel, druiven, worteltjes en snoeptomaatjes. Voor de grotere trek kun je een belegde volkoren boterham geven. Zorg verder dat je kind voldoende water drinkt, zeker als het warm is. Speciale sportdrankjes of zoete drankjes zijn niet nodig.
Aandachtspunt: tussendoortjes zoals een sportdrankje, koek, chips of een patatje bevatten veel calorieën, vaak zelfs meer dan je kind tijdens het sporten verbrand heeft.  Kijk op http://www.voedingscentrum.nl voor adviezen voor eten en sporten. Ook is het mogelijk om een gezond gewicht uit te rekenen. En natuurlijk zijn er ook weekmenu´s te vinden.