Nationaal schoolontbijt

nationaal schoolonbijt

Ook dit jaar gaan op duizenden basisscholen in heel Nederland honderdduizenden kinderen samen ontbijten. Ruim 520.000 op 2.720 scholen. De 14e editie van Het Nationaal Schoolontbijt van 7 tot en met 11 november wordt weer een leuk én leerzaam ontbijtfeest.

Maar waarom is ontbijten zo belangrijk?

1. Ontbijten geeft je energie

Een auto rijdt niet zonder benzine en een telefoon werkt niet met een lege batterij. Dat vinden we heel gewoon. Maar zelf haasten we ons vaak zonder ontbijt de deur uit. Terwijl je lichaam echt een ontbijtje nodig heeft om met energie aan de dag te beginnen. Zeker omdat je lijf het ’s nachts zonder eten heeft moeten doen. Het ontbijt geeft je 10 tot 15% van de energie en voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Vooral energie uit koolhydraten zoals in brood iss belangrijk om op te starten. Die heb je nodig om te leren, te werken te sporten en te spelen!

2. Ontbijten levert voedingsstoffen

Ontbijten geeft je lijf niet alleen energie, maar ook belangrijke voedingsstoffen. Een ontbijtje levert de vezels, vitamines en mineralen waar je lijf om vraagt. Als je daar de dag niet mee begint, haal je die achterstand maar moeilijk in. Onderzoekers van TNO hebben ontbijters en niet-ontbijters met elkaar vergeleken. Dat onderzoek liet zien dat mensen die niet ontbijten over de gehele dag minder voedingsstoffen binnenkregen dan ontbijters. Met elke dag een gezond ontbijt doe je je lijf dus een groot plezier!

3. Ontbijten helpt je stoelgang

Het ontbijt is de eerste maaltijd na een wat langere periode dat je niets hebt gegeten en gedronken. Een goed en vezelrijk ontbijt zet je darmen aan het werk en helpt dus een goede stoelgang. Dit betekent dat je makkelijk kunt poepen en minder snel last krijgt van buikpijn. Vezels zitten vooral in graanproducten zoals volkorenbrood en in fruit.

4. Ontbijten houdt je op gezond gewicht

Het Voedingscentrum beveelt elke dag ontbijten aan omdat dit helpt om een gezond gewicht te houden. Wie in de ochtend niet ontbijt, krijgt al snel de verleiding om naar tussendoortjes zoals snoep en snacks te grijpen. Meestal zijn dat tussendoortjes die rijk zijn aan vet en energie, maar arm aan vitaminen en mineralen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die ontbijten minder vaak last van overgewicht hebben. Wie een gezond gewicht wil behouden, doet er dus slim aan de dag met een ontbijt te beginnen. Het liefst een ontbijt met veel vezels. Voedingsvezels leveren nauwelijks calorieën, maar ze stillen wel je trek.

5. Ontbijten is lekker en gezellig

Dat ontbijten broodnodig en gezond is, is nu wel duidelijk. Maar we zouden het belangrijkste bijna vergeten: ontbijten in hartstikke lekker en heel gezellig! Wat is een betere start van de dag dan samen aan tafel genieten van vers brood en lekker beleg? Heerlijk smullen en ondertussen met elkaar de mooie plannen voor weer een nieuwe dag bespreken. Zo zie je maar, gezond kan ook heel erg leuk zijn! Begin de dag dus voortaan goed met een gezond ontbijt.

Bron: http://www.schoolontbijt.nl/