Geef de bal door met Luca Spin

Maak kennis met de vakleerkrachten van Sport op Basisscholen. Iedere maand zal een vakleerkracht zich aan de hand van een paar vragen voorstellen in het item “Geef de bal door”.

Wat is je naam en leeftijd?
Luca Spin, 27 jaar.

In welke gemeente werk je?
Gemeente Menameradiel

Waarom ben je vakleerkracht geworden?
Doordat sport voor mij als een rode draad door mijn leven loopt, was het voor mij een één-tweetje om van mijn hobby mijn werk te willen maken. Op vrij jonge leeftijd kwam ik in aanraking met het trainer/coach vak bij de plaatselijke korfbalvereniging. Toen wist ik dat ik het mooi vond, en nog steeds mooi vind, om sport als middel te gebruiken om mensen in beweging te zetten. Sport levert zoveel mooie momenten op binnen de muren van de gymzaal, het sportveldje van de buurt, het trainingsveld van de plaatselijke club of een stadion. Natuurlijk, bewegen is een keuze maar dan wel een hele mooie keuze! De weg naar het CIOS was snel gelegd. Toen het CIOS afgerond werd, wilde ik graag door studeren om als docent zelfstandig voor de klas te mogen staan. Via de ALO in Groningen is dit gelukt.

Welke sporten vind je zelf leuk om te doen?
Gezien het feit dat ik in mijn avonduren werk als hoofdtrainer in de sport korfbal en dit zelf ook actief heb gespeeld, is dat zeker leuk om te doen. Daarnaast vind ik sporten als tafeltennis, basketbal, en floorball leuke en energieke sporten om te spelen.

Wat is je leukste oefening voor in de gymles?
De oefeningen die het leukste zijn, zijn de oefeningen die je zelf verzint. De spelletjes die je zelf bedenkt en waarvan je achter af kunt zeggen; “dat heeft goed gewerkt!’. Dit kun je snel genoeg bij de kinderen ontdekken door te kijken naar de beleving en energie die zij uitstralen tijdens zo’n zelfbedacht spel. Dit soort oefeningen of spelletjes kunnen balspelen zijn, maar ook reactiespellen of varianten op bestaande spellen door het materiaal hiervoor aan te passen. Daarnaast zijn er tal van oefeningen die de motorische ontwikkeling van het kind stimuleert. Dat proces nauwlettend in de gaten houden, en zien of meemaken dat het kind stappen maakt, daar haal ik veel voldoening uit!

Wat is je grootste sportblunder?
Tussen de lessen door, wanneer de ene groep vertrekt en de andere groep onderweg is, wilde ik even lekker trampoline springen. De dikke mat lag klaar en de trampoline knipoogde naar me. Met een ferme aanloop, waarbij de wind mij langs de oren wapperde, sprong ik uiteindelijk diep met twee voeten in de trampoline. Een salto. Dat moet lukken dacht ik bij mijzelf. Ik sprong hoog de lucht in en plaatste op het hoogste punt de salto. Vanaf dat moment was ik de controle kwijt. Ik smakte vol met me gezicht op de dikke mat. Bats! Auw… Terwijl ik nog lag ging de kleedkamerdeur open; “wat doet u meester?”, vroeg de jongen terwijl ik nog plat op de buik lag… Uitrusten kerel, uitrusten…

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?
Met de mededeling dat ik een wereldreis heb gewonnen en dezelfde ochtend vertrekken mag.

Aan wie geef je de bal door en waarom?
Sybren Bouma. Hij is als vakleerkracht aan de slag in de gemeente Heerenveen. We hebben op een zaterdagavond een mooi gesprek gehad over het hedendaagse gymonderwijs; over de gave dingen van ons vak!

 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *