vacatures banner

Tips voor thuis bewegen

Tips voor thuis bewegen

De ontwikkeling is dat kinderen steeds minder (goed) bewegen en dat kinderen veel meer tijd besteden aan computeren en tv kijken. Wat kun je als ouder doen om te zorgen dat je kind in beweging blijft en plezier krijgt in sporten en buitenspelen?

Meld je kind aan bij een sportclub

Door bij een vereniging te sporten leren kinderen beter bewegen. Daarnaast is het ook goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen leren bijvoorbeeld om samen te werken en hoe ze met verlies om moeten gaan.

Op zoek naar een sportvereniging voor je kind? Hulp nodig? Vraag een vakleerkracht om advies. Vakleerkrachten zijn goed op de hoogte van de mogelijkheden in de gemeente. Ook kun je meer inzicht krijgen in wat je kind leuk vindt door een sportkeuzetest te maken. Bijvoorbeeld de Sportkeuzewijzer van Sportpas.

Heb je problemen om het lidmaatschap bij een sportclub voor je kinderen te financieren? Ga dan naar de vakleerkracht of kijk eens op de site van het Jeugdfonds Sport.

Beeldschermtijd afspreken

Het is belangrijk om grenzen te stellen wat betreft de beeldschermtijd. Onder ‘beeldschermtijd’ wordt alles verstaan wat via het beeldscherm gaat, dus computeren en tv-kijken. Hoe vaak en hoe lang kinderen achter een beeldscherm mogen zitten is soms lastig te bepalen. In veel gevallen is het maken van afspraken een kwestie van gezond verstand en goed kijken naar het kind. Volgens de website Mediaopvoeding.nl kan er globaal worden uitgegaan van de volgende tijden:

4 – 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten
8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag
10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag

Samen buitenspelen

Geef het goede voorbeeld. Ga zelf ook bewegen en doe mee met buitenspelletjes of leer je kinderen spelletjes die je zelf vroeger op straat deed.

Geef buitenspeelgoed cadeau

Geef spelmateriaal cadeau op een verjaardag, zodat kinderen uitgedaagd worden om buiten te spelen. Denk bijvoorbeeld aan een trampoline, waveboard of spacescooter. Maar ook goedkoper speelgoed, zoals knikkers, stoepkrijt, een skippybal, een frisbee, een springtouw of een waterpistool stimuleert het buitenspelen.